EÜAŞ ve Bağlı Ortaklıkların Özelleştirilmesi İçin Çevre Danışmanlığı

Projenin temel hedefi özelleştirilecek elektrik santrallerinin, çevresel risklerinin minimize edilmesi ve gerekli çevre yatırımlarının belirlenmesiyle katma değerlerinin arttırılmasıdır.

Proje, Türkiye’nin Kurulu gücünün yaklaşık %36’sını oluşturan 45 elektrik santralinin çevresel incelemesini içermektedir.

Proje kapsamında 27 hidroelektrik ve 18 termik santralin çevresel etkileri araştırılmıştır. Ulusal ve AB Çevre mevzuatına uyumluluğun sağlanması için alınması gereken önlemler, mevcut durumda ve gelecekte yapılması gereken çevre yatırımları belirlenmiştir. Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifi’ne göre elektrik santrallerinde uygulanmakta olan en iyi teknikler (özellikle Büyük Yakma Tesisleri’nde uygulanan en iyi teknikler Referans Dokümanı’na göre), bu uygulamaların performansları, sera gazı emisyon miktarları ve emisyon azaltım potansiyeli araştırılmıştır. İşletme performansını arttırma seçenekleri de kanyak olarak Referans Doküman kullanılarak açıklanmıştır.

Raporlar, yatırımcılara santralin günümüzde ve gelecekte yapılması gereken çevre yatırımları ve işletme gereksinimlerini açıklayan dokümanlar olarak kullanılacaktır.

Proje kapsamında hazırlanan dokümanlar:
  • Durum tespit raporunun hazırlanması
  • Saha ziyaretleri ve numune alma & analiz
  • İşletme ve mevcut faaliyet verilerinin araştırılması (emisyon konsantrasyonları, hava kalitesi verileri, atık yönetimi, atıksu arıtma vb.)
  • IPCC kılavuzlarına göre, sera gazı emisyonlarının hesaplanması. Emisyon azaltım seçeneklerinin modellenmesi 
  • 45 elektrik santrali için çevresel durum değerlendirme raporunun hazırlanması